
Paranna verkkokaupan näkyvyyttä ja myyntiä
Verkkokaupan hakukoneoptimointiin (SEO-optimointiin) kannattaa panostaa, sillä näin saadaan lisättyä orgaanista hakukoneliikennettä. Se taas mahdollistaa myynnin kasvattamisen kustannustehokkaasti.
Verkkokaupan hakukoneoptimointi tarkoittaa sisällöllisten ja teknisten toimenpiteiden tekemistä, jotka vaikuttavat positiivisesti hakukonenäkyvyyteen, käytettävyyteen ja lopulta myös myynnin kasvattamiseen. Kun verkkokauppa ei löydy hakutulosten kärkisijoilta, potentiaalisten asiakkaiden on vaikea löytää tuotteidesi ja palveluidesi pariin.
Oikeat avainsanat verkkokauppaasi
SEO-työn aluksi on tärkeää varmistaa, että verkkokaupassasi käytetään oikeita avainsanoja. Avainsanatutkimuksen avulla selvitetään millä hakutermeillä potentiaaliset asiakkaat etsivät tuotteita tai palveluita. Avainsanatutkimus paljastaa haetaanko palveluita tai tuotteita yrityksen ajattelemilla hakutermeillä vai ovatko jotkin muut hakusanat yleisempiä.
Valitut avainsanat voivat olla lyhyitä (yhden tai kahden sanan hakutermejä) tai pitkiä, joissa haettavaa asiaa kuvaillaan jo melko tarkasti. Kilpaillulla alalla voi olla helpompaa käyttää pidempiä avainsanoja ja tällä tavoin parantaa hakukonenäkyvyyttä.
Avainsanoja valittaessa on tärkeää huomioida hakuintentio – eli miksi käyttäjä tekee tietyn haun. Onko hän etsimässä tietoa, vertailemassa vaihtoehtoja vai valmis ostamaan?

Verkkokaupan sisältöjen optimointi
Avainsanatutkimuksen myötä löydetyt relevantit avainsanat tulee sijoittaa verkkokaupan sisältöihin strategisesti. Avainsanojen myötä myös verkkokaupan rakenne tarkentuu. Verkkokaupan etusivulta ja valikosta tulisi olla linkit pääkategorioihin, joiden alla voi olla alakategorioita. Kategoriasivut ovat verkkokaupalle erittäin tärkeitä. Ne toimivat laskeutumissivuna juuri kyseiselle sivulle valituille avainsanoille.
Kategoriasivulle kannattaa kirjoittaa kuvaava kuvausteksti ja otsikko. Huomioi otsikkotasot ja käytä pääotsikkona H1-otsikkotasoa. Käytä pääotsikossa ja alemmissa otsikkotasoissa kyseiselle sivulle tärkeitä avainsanoja. Avainsanoja voi sijoittaa myös URL:n ja metatietoihin. Title (eli metaotsikko) ja description (eli metakuvaus) ovat metatietoja, jotka näkyvät hakutuloslistauksessa.
Pitkät avainsanat toimivat hyvin kategoriasivulla. Näiden avainsanojen kilpailutilanne on usein helpompi ja niillä tavoittaa kohdennetumpaa yleisöä.
Tuotesivulla kannattaa huomioida otsikossa tuotteen tarkka nimi ja tuoda valittu avainsana tuotekuvaustekstiin, URL-osoitteeseen ja kuvan tiedostonimeen. Panosta tuotekuvaukseen – myyvä ja informatiivinen tuotekuvaus herättää mielenkiintoa ja helpottaa ostopäätöstä.
Nimeä tuotekuva kuvaavasti, sillä se edistää kuvan ja sivuston näkvyyttä hakukoneiden kuvahauissa. Kuvaan lisätään myös alt-teksti (alternative text), joka näkyy käyttäjälle silloin, kun kuva ei jostain syystä näy tai lataudu. Alt-tekstiin sisällytetään myös avainsana ja tekstin on kuvailtava mitä kuvassa näkyy. Kuville voi lisätä myös oman kuvatekstin, mikäli se sopii tuotesivun visuaaliseen ilmeeseen.
Tuotearvostelut ovat potentiaalisille asiakkaille hyödyllistä sisältöä ja myös hakukoneet arvostavat niitä. Tuotearvostelut vaikuttavat yleensä myönteisesti käyttäjäkokemukseen ja tukevat ostopäätöksessä.
Verkkokaupan tekninen hakukoneoptimointi
Verkkokaupan rakenne kannattaa suunnitella pääkategorioiden pohjalta. Näin saat kaupan valikosta selkeän ja helppokäyttöisen, kun tärkeimmät tuoteryhmät ovat heti käyttäjän löydettävissä.
Alakategorioita voi sijoittaa pääkategorioiden alle, mutta kuitenkin niin ettei sivustohierarkiasta tule liian syvä. Se tarkoittaa, että haetun tiedon tulisi löytyä 2-3 klikkauksen päästä.
Liian syvä linkkirakenne hankaloittaa käyttäjän liikkumista verkkokaupassa. Hakukoneiden on myös vaikea ymmärtää sivuston rakennetta, mikäli sivuja sijoitetaan useiden klikkausten taakse. Sisäisestä linkityksestä voit lukea lisää täältä.
Varmista, että verkkokauppaa on helppo käyttää mobiililaitteilla eli sivusto on responsiivinen. Sivuston tulisi siis mukautua automaattisesti eri laitteiden näyttöjen kokoon ja resoluutioon. Responsiivisuus parantaa käyttäjäkokemusta: näin käyttäjä löytää helposti mm. valikon, kategoriat ja pystyy käyttämään sivustoa helposti niin älypuhelimella kuin tabletillakin.
Optimoi kuvat. Huolehdi, että kaupassa käytetyt kuvat on optimoitu koon, tiedostomuodon ja nimeämisen osalta. Kuvien optimointi vaikuttaa sekä sivuston nopeuteen että käyttäjäkokemukseen. Tuotetta tai palvelua kuvailevat laadukkaat kuvat helpottavat verkkokaupassa kävijän ostopäätöstä. Lue lisää kuvien optimoinnista.
Hakukoneoptimointi on pitkäjänteistä työtä
SEO-toimenpiteitä kannattaa tarkastella ja hienosäätää säännöllisesti. Tuloksia, tavoitteita ja asiakaskäyttäytymistä analysoimalla saat paljon tietoa siitä, mitkä toimenpiteet toimivat ja mitä asioita tulisi muuttaa.
SEO-työtä voi tehdä myös itsenäisesti, mutta mikäli kaipaat apua avainsanatutkimuksessa tai laajemmassa hakukoneoptimoinnin työssä, olemme apunasi. Ota yhteyttä niin keskustellaan tarkemmin tilanteestanne!